Is private lease goedkoper dan kopen?

Private lease heeft bij veel mensen een negatief imago. Argumenten als “De leasemaatschappij moet er toch ook aan verdienen?” en “private lease is gewoon een lening” komen vaak langs. Toch is private lease zoveel goedkoper. Het magische woord is schaalvoordeel. Hier 5 redenen waarom leasen goedkoper is dan zelf kopen.

1.    De aanschafprijs

Alle leasemaatschappijen nemen op grote schaal auto’s af. Waar een consument één auto afneemt gaat het bij leasemaatschappijen wel om enkele honderden auto’s per keer. Dat zorgt voor enorme schaalvoordelen.

Leasemaatschappijen dienen bovendien als een soort van bank. Daardoor kunnen zij gebruikmaken van gunstige rentetarieven.

2.    De verzekering

Ook verzekeringen hebben te maken met schaalvoordelen, want als een leasemaatschappij honderden auto’s onderbrengt bij een verzekeraar komt dit de verzekeringspremie altijd ten goede.

3.    Het onderhoud

Elke leasemaatschappij heeft met diverse onderhoudsbedrijven een landelijk onderhoudsnetwerk. Hierin staan afspraken over de tarieven. Omdat het hier wederom over grote aantallen gaat, kan er weer een groot stuk van de prijs af.

4.    De reparatie

Als je als particulier een mankement of schade hebt, wordt dit per geval afzonderlijk bekeken. Bij leasemaatschappij weet bij voorhand al wat een dergelijke reparatie zal gaan kosten. Omdat ze ook voor reparatie en schadeherstel grote aantallen auto’s richting hun netwerk brengen krijgen ze wederom korting.

5.    De verkoopwaarde

Aan het einde van de leaseperiode moet de auto weer worden verkocht en ook dat kan een leasemaatschappij veel beter dan een particulier. Ze sturen de auto door naar de vrije handel of verkopen hem zelf in één van hun occasioncentra. Dit alles ook voor een betere prijs én met veel minder gedoe dan wanneer je zelf je auto in zou ruilen of verkopen via bijvoorbeeld Marktplaats.

Conclusie

Al met al ben je met private lease in veel gevallen goedkoper uit dan wanneer je zelf een nieuwe of zelfs een occasion zou kopen. En natuurlijk verdient de leasemaatschappij hier aan, maar in veel gevallen ben je goedkoper uit als je een auto least.

Is private lease goedkoper dan kopen?
8 (80%) 2 votes